nauka.offnews.bgЛуната може да не е мъртва скала, а има активна тектонична

...
nauka.offnews.bgЛуната може да не е мъртва скала, а има активна тектонична
Коментари Харесай

Нови доказателства за активна тектонска система на Луната

nauka.offnews.bg

Луната може да не е " мъртва " канара, а има активна тектонична система. Нови доказателства за това окри проучвателен екип от Университета Браун, Род Айлънд, Съединени американски щати, в данните от лунния проучвателен орбитален уред LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) на НАСА.

Екипът, състоящ се от проф. Петер Шулц (Peter Schultz) и Адомас Валантинас (Adomas Valantinas), катедра „ Земни, екологични и планетарни науки “, употребява нощните наблюдения от инструмента на LRO Diviner, с цел да открие петна, които демонстрират открити скали.

Повече от 500 петна от оголени скали са открити на страната на Луната, обърната към Земята. Тези места са на всички места и към лунните " морета ", огромните тъмни петна на Луната*. Зоните без реголит (лунната почва от тънък прах), където скалата е изложена на повърхността, са редки. Изображенията демонстрират гребени на оголени скали на повърхността, за които екипът съобщи, че може да са резултат от дейна тектонична система.

*Тъмните петна на Луната, което може да се види с просто око от Земята. Около 16% от лунната повърхнина е формирана от " морета ". Моретата са огромни вулканични равнини, построени от базалт. Моретата се появяват след тежкото метеоритно бомбардиране, преди от 4,0 до 3,8 милиарда години, в първите дни на Слънчевата система, в който доста астероиди са се сблъсквали с планетите и техните луни.

Движението нагоре унищожава повърхността и разрешава на реголита да се оттече в пукнатини и кухини, оголвайки скалите. Тъй като нормално „ голите “ петна се покриват с реголит, екипът допуска, че това нарушение на повърхността би трябвало да е неотдавна - и може процесът да продължава и сега.

По-голямата част от лунната повърхнина се състои от реголит, прахообразна завивка от стрити скали, основана от непрекъснатата бомбардировка на астероиди. Зоните без реголит, където скалата е била изложена на повърхността, са редки. 

„ Оголените скални блокове на повърхността имат относително къс живот, защото реголитът се натрупва непрестанно. Така че, когато ги забележим, би трябвало да има пояснение по какъв начин и за какво са изложени на повърхността на избрани места ", декларира Питър Шулц, съавтор на научния документ, публикуван в Geology. 

И по-рано на лунната повърхнина са следени ръбове на ойолени скали, само че в краищата на антични басейни, в миналото цялостни с лава, само че вследствие на поглъщане заради тежестта на лавата,



Инфрачервено (горе вляво) и други изображения от лунния иузследователски орбитален уред на НАСА LRO демонстрират петна върху Луната с хребети и без реголит. Тези наблюдения може да са доказателство, че към момента може да има дейна тектонска интензивност на Луната. Кредит: НАСА, LRO

Екипът картографира всички петна от открити скали, които се появиха в данните на Diviner и намират забавна връзка.

През 2014 година задачата на НАСА GRAIL откри серия от антични пукнатини в лунната кора, канали, по които в миналото е прекосявала магма.

Валантинас и Шулц демонстрират, че оголените скали като че ли се вписват съвсем съвършено с дълбоките канали, разкрити от GRAIL, корелацията е съвсем едно към едно.

Смятаме, че това, което виждаме, е непрестанен развой, движен от интензивност, която се случва навътре в Луната. Изследователите допускат, че хребетите над тези остарели изригвания към момента се издигат, оповестява Шулц.

Екипът назовава откритието „ Активност покрай тектонична система “ (ANTS - Active Nearside Tectonic System) и счита, че е породено от мощен удар от далечната страна на Луната преди милиарди години.

 Топографска карта на басейна Южен полюс-Ейткън. Червените участици демонстрират огромно издигане, а лилавите малко. Кредит: Wikimedia Commons

Шулц е проучвал по-рано това влияние, което е формирало повече от 2000-километров басейн Южен полюс-Айткен и е унищожило вътрешността на противоположната страна на Луната. След това магма е запълнила тези пукнатини и дефинира модела на гребените, открити от задачата GRAIL.

„ Скалните гребени, които построяват системата ANTS, следват непрестанно тези остарели слаби области. Изглежда, че са реакция на нещо, което се е случило преди 4,3 милиарда години. Гигантските въздействия имат дългогодишен резултат. Луната има дълга памет. Това, което виждаме на повърхността през днешния ден, е удостоверение за дългата памет и тайните, които Луната към момента носи “, прибавя Шулц.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР